Malezja
Malezja
to jedna z najpiękniejszych perełek wśród krajów azjatyckich.
Piękne, kolorowe, różnorodne państwo składające się z dwóch
części: kontynentalnej (graniczy z Tajlandią i Singapurem) oraz
Borneo (graniczy z Indonezją i Brunei), dom ponad 28 mln ludzi.
Historia Malezji jako państwa rozpoczyna się w XV wieku, od
powstania sułtanatu Malaki. Kilkadziesiąt lat później kraj został
podbity przez Portugalczyków. Kolejne wieki to dla Malezji okres
ciężkich walk – o wpływy na terytorium dzisiejszej Malezji
walczyli Portugalczycy, Holendrzy i Brytyjczycy, to jednak ci ostatni
odcisnęli najsilniejsze piętno. Dzisiejsza Malezja narodziła się
w 1957 roku, kiedy to rząd malajski proklamował niezależność i
powstanie nowego państwa. W 1965 roku od Malezji odłączył się (po krótkim okresie integracji) Singapur, stając się niezależnym krajem.
Dzisiejsza
Malezja to federalna monarchia konstytucyjna. Król wybierany jest
raz na 5 lat przez Zgromadzenie Władców (gubernatorów i sułtanów).
Oczywiście istnieje również Parlament, powoływany jest też rząd,
który stanowi władzę wykonawczą.
Najbardziej
powszechną religią w Malezji jest Islam (64% mieszkańców), sporo
jest również Buddystów (18%), Chrześcijan (10%) czy też
wyznawców Hinduizmu (6%).
Stolicą
Malezji jest Kuala Lumpur, którego najbardziej rozpoznawanym znakiem
są nowoczesne budynki Petronas Towers. W samym mieście nie brakuje
świadectw historii kraju, różnorodności jego tradycji. Słynne
Chinatown graniczy z Małymi Indiami, a najpiękniejsza świątynia
(Batu Caves) jest hinduistyczna.
Malezja
znajduje się w strefie klimatu równikowego, co oznacza, że
nawiedzają ją południowo-zachodnie (od kwietnia do października)
oraz intensywniejsze, północno-zachodnie monsuny (od
października do lutego).
Sam kraj jest bardzo różnorodny – zachwyca zarówno złotymi plażami (np. wyspa Langkawi), pięknymi górami i lasami (Cameron Highlands) jak również pięknymi miastami, pełnymi historycznych skarbów (Kuala Lumpur, Georgetown). Kuchnia malajska jest bardzo różnorodna – ze względu na wpływy różnych kultur.: hinduskiej, chińskiej, a nawet indonezyjskiej. Podstawę każdej potrawy stanowi nieodłączny ryż, który – wybierając się do Malezji – trzeba po prostu pokochać.
Kliknij tu, żeby zobaczyć posty dotyczące Malezji.
Komentarze
Prześlij komentarz